Mediakunst

Media en technologie spelen een steeds belangrijkere rol in onze wereld. Mediakunst speelt in op deze nieuwe ontwikkeling. Het maakt gebruik van digitale media en experimenteert daarmee. Mediakunst uit zich in allerlei verschijningsvormen, zoals installaties, websites, performances, games of video. Mediakunstenaars helpen ons de snel veranderende gedigitaliseerde mediawereld te begrijpen en de gevolgen ervan te doorzien. Ze onderzoeken op creatieve wijze hoe nieuwe mogelijkheden met technologie tot speelse, vernuftige, grappige en creatieve resultaten kan leiden.
In veel mediakunst speelt de toeschouwer een belangrijke rol omdat deze het kunstwerk kan beïnvloeden (interactief). De interactie tussen kunst en toeschouwer leidt dan tot een nieuwe uitkomst. Zo wordt de toeschouwer een onderdeel van het kunstwerk zelf. Mediakunst speelt vaak in op de beleving van de kijker en wil graag een nieuwe ervaring teweegbrengen (ervaringskunst). De kijker kan hierbij het gevoel krijgen dat hij of zij onderdeel is van een nagebootst universum dat zo overweldigend is dat de kijker even de alledaagse werkelijkheid vergeet (immersion).
Mediakunst ligt van nature dicht bij de belevingswereld van leerlingen omdat ze veel met media en computers te maken hebben. Ze leren, spelen en communiceren er dagelijks mee. Omdat technologie en media een grote impact hebben op ons dagelijks leven, is het noodzakelijk hier kritisch mee om te kunnen gaan. Daarbij komt dat er heel veel gebeurt in deze nog jonge kunstvorm dat ook kinderen kan verrassen, verbazen en doen genieten.

Bron: Schrijver onbekend. Nieuw in het kunstmenu. Geraadpleegd op 9 maart 2012, via http://www.kunstbalie.nl/Pagina.aspx?Id=503

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s